Verlichting op de werkplek

(Dag)licht: de gewoonste zaak van de wereld?

We staan er eigenlijk nauwelijks bij stil, maar licht heeft heel veel invloed op ons bioritme. Ook de prestaties op de werkplek kunnen positief of negatief worden beïnvloed door licht. Een overdaad aan licht veroorzaakt risico op branderige ogen en hoofdpijn, maar te weinig licht kan zorgen voor verminderde concentratie en vermoeidheid. Volgens de wetenschap bevordert daglicht de mentale gezondheid en maakt het de mens energieker. Medewerkers die een grote mate van werkcomfort ervaren, zullen zich prettig voelen en zijn daardoor vitaler en productiever.

De juiste combinatie van licht

Of iemand nou de hele dag achter een bureau zit met een beeldscherm, aan de balie staat in een ontvangsthal of in een magazijn of werkplaats werkt, goed licht is belangrijk om je werk optimaal te kunnen uitvoeren. Het is niet voor niets dat in de Arbowet eisen met betrekking tot verlichting op de werkplek zijn vastgelegd. Maar wanneer zijn werkplekken nu optimaal verlicht?
Voor alle werkplekken geldt eigenlijk dat een combinatie van daglicht en kunstlicht het beste resultaat biedt. BST helpt u bij het vinden van de perfecte combinatie van daglicht en het juiste kunstlicht, afgestemd op iedere specifieke werkplek en werkzaamheden.

Verlichting

Elementen van verlichting

Lichtsterkte
Natuurlijk daglicht zorgt allereerst voor veel licht. Maar daglicht kan ook een keerzijde hebben: direct zonlicht kan reflecteren in je beeldscherm of in oppervlakken die zich in de werkruimte bevinden. Dat is niet alleen storend voor het werk, maar doordat je met je ogen gaat knijpen en je een andere houding aanneemt om iets goed te kunnen zien, kun je oog-, hoofd- en nekklachten ontwikkelen.

Lichtkleur
Gedurende de dag variëren de lichtkleuren en dat wordt door de mens als positief ervaren. Uit onderzoek is gebleken dat mensen eerder slaperig worden bij warm licht en actiever worden bij fel wit licht. Mensen zijn dus productiever bij wat meer heldere verlichting, maar worden daarentegen juist creatiever bij warm licht. Verlichting moet dus altijd worden afgestemd op de aard van de werkzaamheden.

Lichtverdeling
Door licht goed te ‘verdelen’ over de ruimte, voorkom je dat er in de werkruimte plaatsen zijn die medewerkers als ‘donker’ ervaren en plaatsen waar schaduwen zijn. Schaduwen maken het lastiger om de hele werksituatie in één keer te overzien. Het beste is om het licht van boven te laten komen en uit verschillende richtingen, waardoor het licht op de werkplek gelijkmatig verdeeld is.

De juiste verlichting op de werkplek, wat levert mij dat op?

  • Iedere werknemer heeft optimaal zicht op zijn/haar uit te voeren werkzaamheden
  • De lichtomstandigheden zijn niet belastend voor de ogen van uw medewerkers
  • Het welzijn van uw werknemers, de veiligheid en de kwaliteit van het werk neemt toe
  • U voorkomt fouten of veiligheidsrisico’s
  • U verhoogt de alertheid en energie van uw werknemers
  • De concentratie en efficiency op de werkplek neemt toe
  • U verbetert de algehele ergonomie op de werkplek.
Verlichting

Do’s en don’ts van werkplekverlichting

  • Zorg, indien mogelijk, voor zo veel mogelijk daglicht op de werkplek
  • Vermijd verblinding, zorg voor de juiste afschermhoek van de verlichting
  • Vermijd reflectie van licht in oppervlakken op en rondom de werkplek
  • Vermijd harde schaduwen en plaatsen in de ruimte die als ‘donker’ ervaren worden
  • Verdeel de lichtbronnen gelijkmatig over de ruimte
  • Pas de helderheid van de verlichting aan de werkzaamheden van specifieke medewerkers aan
  • Vermijd pulserend (flikkerend) licht, dit kan leiden tot vermoeidheid en een verhoogd risico op ongelukken en verzuim

Informeer naar de mogelijkheden voor verlichting op de werkplek.

Wilt u meer informatie over onze diensten met betrekking tot de juiste verlichting op de werkplek? Onze lichtspecialist neemt graag contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

  • * Verplicht